arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 5: Persekutuan Tanah Melayu 1948

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 5: Persekutuan Tanah Melayu 1948

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan secara rasmi bagi menggantikan Malayan Union pada...

  1. 1 Februari 1948
  2. 31 Ogos 1947
  3. 1 April 1946
  4. 16 September 1948
Show answer

Answer: A

Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu ditandatangani dan dikuatkuasakan secara rasmi pada 1 Februari 1948.

2. Antara syarat kewarganegaraan secara pendaftaran dalam PTM 1948 ialah pemohon mestilah mempunyai pengetahuan dalam bahasa...

  1. Melayu atau Inggeris
  2. Mandarin atau Tamil
  3. Jepun atau Arab
  4. Siam atau Portugis
Show answer

Answer: A

Pemohon kewarganegaraan secara pendaftaran perlu lulus ujian asas atau mempunyai pengetahuan bahasa Melayu atau Inggeris.

3. Kewarganegaraan PTM 1948 secara 'Kuat Kuasa Undang-Undang' diberikan secara automatik kepada...

  1. Subjek Sultan di negeri-negeri Melayu
  2. Sesiapa sahaja yang melawat Tanah Melayu melebihi 2 tahun
  3. Pelancong asing yang berkahwin dengan penduduk tempatan
  4. Pegawai tentera British yang berkhidmat di Tanah Melayu
Show answer

Answer: A

Kategori ini merangkumi subjek Sultan (orang Melayu dan Orang Asli di negeri Melayu) dan rakyat British di NNS.

4. Pertubuhan politik yang dianggotai oleh wanita Melayu radikal dalam gabungan PUTERA dinamakan...

  1. AWAS (Angkatan Wanita Sedar)
  2. API (Angkatan Pemuda Insaf)
  3. BATAS (Barisan Tani Se-Malaya)
  4. PKMM (Parti Kebangsaan Melayu Malaya)
Show answer

Answer: A

AWAS dipimpin oleh Shamsiah Fakeh merupakan sayap wanita bagi PKMM di bawah gabungan PUTERA.

5. Salah satu iktibar penting daripada proses pembentukan PTM 1948 ialah...

  1. Kebijaksanaan berunding dan berdiplomasi mampu mengembalikan kedaulatan bangsa
  2. Penggunaan kekerasan senjata adalah satu-satunya cara mencapai matlamat
  3. Kebergantungan sepenuhnya kepada kuasa luar amat digalakkan
  4. Menolak kerjasama antara pertubuhan politik tempatan
Show answer

Answer: A

Kejayaan menolak Malayan Union dan menubuhkan PTM 1948 membuktikan keberkesanan rundingan dan diplomasi politik.

6. Manakah antara wilayah berikut yang TIDAK dimasukkan ke dalam pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu 1948?

  1. Singapura
  2. Pulau Pinang
  3. Melaka
  4. Perlis
Show answer

Answer: A

Singapura diasingkan dan kekal sebagai Tanah Jajahan Mahkota British yang berasingan.

7. Pengerusi All-Malayan Council of Joint Action (AMCJA) yang mewakili gabungan pertubuhan bukan Melayu ialah...

  1. Tan Cheng Lock
  2. John Thivy
  3. Za'ba
  4. Lau Yew
Show answer

Answer: A

Tan Cheng Lock memimpin AMCJA yang menggabungkan pertubuhan seperti MDU, MIC, dan CLU.

8. Siapakah pemegang kuasa eksekutif tertinggi dalam pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu 1948?

  1. Pesuruhjaya Tinggi British
  2. Yang di-Pertuan Agong
  3. Perdana Menteri
  4. Gabenor Jeneral
Show answer

Answer: A

Pentadbiran PTM 1948 diketuai oleh Pesuruhjaya Tinggi British yang dibantu oleh Majlis Eksekutif dan MUP.

9. Apakah jawatankuasa yang ditubuhkan pada 25 Julai 1946 untuk merangka perjanjian baharu menggantikan Malayan Union?

  1. Jawatankuasa Kerja
  2. Jawatankuasa Hubungan Antara Kaum
  3. Jawatankuasa Cobbold
  4. Jawatankuasa Penasihat Penasihat
Show answer

Answer: A

Jawatankuasa Kerja (Working Committee) dibentuk oleh British bersama wakil Raja-Raja Melayu dan UMNO bagi merangkan PTM 1948.

10. Di bawah Persekutuan Tanah Melayu 1948, siapakah yang bertanggungjawab menjaga kedudukan istimewa orang Melayu?

  1. Pesuruhjaya Tinggi British
  2. Yang Dipertua UMNO
  3. Setiausaha Kerajaan Negeri
  4. Gabenor Singapura
Show answer

Answer: A

Syarat PTM 1948 menetapkan bahawa Pesuruhjaya Tinggi British bertanggungjawab menjaga kedudukan istimewa orang Melayu.

Sponsored